De breinen achter het masterplan

Voor de architecten is deze herbestemming een van de meest complexe projecten uit hun loopbaan. Zij dienden een masterplan op te stellen waarbij zij het geheel bewaken, terwijl tegelijkertijd elke individuele woning anders is – en dus een aparte ontwerpopdracht vormt. Dat maakt het werk heel intensief, maar tegelijk uitdagend. Het was een hele ontdekkingstocht om het gebouw te leren kennen en de puzzelstukken in elkaar te passen.

Daarvoor sloegen Jonas Van de Walle (bildt. architecten) en Mieke Goegebuer (B-juxta architecten) de handen in elkaar. Hoe pakken zij zo’n historisch project aan?

Karmel brugge renovatie

“Alles begint met een grondige analyse, die is sturend voor het ontwerp. Welke materialen zijn aanwezig, hoe zit de structuur in elkaar en hoe gezond is het gebouw? Dan is er ruim overleg met Istoir en natuurlijk ook met de dienst erfgoed van stad Brugge over het ontwerp. Alleen zo wordt een evenwichtig en gedragen project gerealiseerd."

Karmel Brugge Istoir

Start bij het begin

Architecten maken plannen en werken dus planmatig. De reconversie van een omvangrijk project als Karmel wordt heel weloverwogen aangepakt. Daarbij vertrekken de architecten vanuit de historie van het gebouw, aldus Mieke.

Mieke: “Welke volumes waren belangrijk? Dat was de eerste vraag die we ons stelden. Die delen van het gebouw willen we laten spreken. Hoe ouder de elementen zijn, hoe strenger we erop toekijken dat ze bewaard blijven. Waar we kunnen, behouden we de bestaande materialen, zoals de moerbalken en de spanten van de dakstructuur. De ramen worden vernieuwd naar model en voorzien van dubbel glas, waarbij we de authentieke verhoudingen handhaven. Nieuwe elementen zoals verluchtingsroosters werken we aan de binnengevels vakkundig weg zodat de schoonheid van de straatgevel intact blijft.

Het komt er dus op aan om te weten waar u de historie kan vinden. We ontdoen het gebouw van alle ballast en de storende ingrepen uit de twintigste eeuw, zodat het gebouw weer puur en zuiver staat.”

Jonas: “Het gebouwbestand van Karmel is organisch gegroeid doorheen de tijd en in fasen tot stand gekomen. Eerst was het een distilleerderij, daarna een klooster. We willen elk historisch volume zichzelf laten zijn en niet overal dezelfde saus over gieten. De gebedszaal en de kapel delen we niet op in kleinere volumes. Hier behouden we de ruimtelijkheid. Op de begane grond komt de bezoeker binnen in een antichambre waar hij een glimp van de mooie kloostertuin opvangt. In de tuin blijven de exotische bomen staan die de zusters missionarissen meebrachten uit Japan.”

De aanpak die beide architecten hanteren voor Karmel illustreert hun visie op erfgoed in het algemeen, besluit Mieke Goegebuer.

Mieke: “Wij zijn ervan overtuigd dat erfgoed pas een toekomst heeft als het op een waardevolle en duurzame manier herbestemd wordt en het project door een breed publiek gedragen wordt. Alleen dan kan het overleven in onze complexe samenleving, waar het ook nog heel wat hedendaagse normeringen moet verwerken. Als architecten garanderen wij dat alle ingrepen, nodig om het project toekomstbestendig te maken, gebeuren met respect voor het erfgoed en geïntegreerd worden binnen de historische context.”

Meer informatie? Contacteer ons

Download het nu

Karmel magazine.

Wilt u verder wegdromen bij dit prachtige project?  Bekijk dan gerust onze brochure met alle plannen en nog meer informatie.  Heeft u nog verdere vragen?  Contacteer ons gerust.  We helpen u graag verder.

Download het nu

Meer weten over dit historisch project?

In nauwe samenwerking met Immo Delbeque zijn wij bij Istoir verantwoordelijk voor de verkoop van dit project. Laat uw gegevens na via het contactformulier, zodat we u kunnen contacteren om samen de verschillende opties te bespreken.