Van Latijnse school tot vernieuwend woonconcept

Wonen in Karmel is leven op een plek met een rijk verleden. De talrijke bouwfasen van het slotklooster zijn daarvan een treffende illustratie. Het complex is immers niet altijd een godshuis geweest. De oorspronkelijke constructie, die dateert uit de eerste helft van de zestiende eeuw, huisvestte de “Latijnse Schole” van de Brugse humanist, historicus en kroniekschrijver Jacob de Meyere, een voornaam iemand.

Bekijk ons aanbod

De historische troeven van Karmel

  • wonen op een plek waar geschiedenis werd geschreven
  • voor u leefden hier humanisten, edellieden, ondernemers en geestelijken
  • op deze plek werd jarenlang het reliek van het Heilig Bloed verborgen
  • de herbestemming van Istoir bewijst eer aan het rijke verleden

De boeiende geschiedenis van Karmel

Van de achttiende eeuw tot 1812 woonde de notabele Brugse familie Donche op dit adres. In die periode vormde Karmel zelfs het decor van een ware heldendaad. Toen in 1797 de Franse revolutionairen alle kerkschatten roofden, verborg Lodewijk Vincent Donche de onschatbare relikwie van het Heilig Bloed in zijn ouderlijke huis. Hij metselde de kist met het reliek in een muur op de bovenverdieping, waar het verborgen bleef voor de plunderaars. Een gedenkplaat in de kapelmuur herinnert aan deze historische gebeurtenis.

Na de familie Donche vond een distilleerderij onderdak in het complex. De waterloop in de grote tuin – die later werd ingedamd tot een vijver – leverde het nodige water voor de sterke drank. Vandaag ligt op deze plek de prachtige tuin van 5.000 vierkante meter, een oase van rust middenin de drukte van de stad.

Na dit meer wereldlijke intermezzo begon in 1833 het religieuze tijdperk. De distilleerderij werd omgevormd tot een klooster voor de Karmelietessen – voluit “de zusters van het Kostbaar Bloed Onze-Lieve-Vrouw van de Berg Karmel”. Samen met het aantal geestelijken groeide ook het complex, tot een van mix van bouwfasen en aanbouwsels. Daarbij streefden de geestelijken naar een klassiek kloostermodel, inclusief binnentuin en pandgang. Beide authentieke elementen worden door Istoir mee geïntegreerd in de herbestemming van het gebouw.

Eén van de meest opmerkelijke blikvangers uit deze periode is beslist de kloosterkapel, die in 1877 werd opgetrokken. In deze kapel voorziet Istoir een schitterende loft met een box-in-the-box concept. Daarbij blijft de oorspronkelijke functie van het gebouw herkenbaar aanwezig, wat een opmerkelijke atmosfeer creëert.

Het verleden van Karmel is uniek, de toekomst is dat ook. Istoir vormt dit bijzondere complex om tot een uitzonderlijk project: een exclusieve woonzone, die eer bewijst aan de rijke geschiedenis en de indrukwekkende architectuur.

Benieuwd naar ons aanbod?

Historische plattegronden

Door de historische plattegronden van het hoofdgebouw over elkaar te leggen, ziet men in één oogopslag de evolutie van het complex. De gele vlakken in het grondplan zijn de oudste zones.

Download het nu

Karmel magazine.

Wilt u verder wegdromen bij dit prachtige project?  Bekijk dan gerust onze brochure met alle plannen en nog meer informatie.  Heeft u nog verdere vragen?  Contacteer ons gerust.  We helpen u graag verder.

Download het nu

Meer informatie over de geschiedenis van Karmel?

Aarzel niet om ons te contacteren.

In nauwe samenwerking met Immo Delbeque zijn wij bij Istoir verantwoordelijk voor de verkoop van dit project. Laat uw gegevens na via het contactformulier, zodat we u kunnen contacteren om samen de verschillende opties te bespreken.