Erik De Waele over het tuinontwerp voor Karmel

Karmel was een bijzondere uitdaging, die Erik aanpakt door het landschap te lezen.

“Ik ga eerst en vooral na wat het huidige uitzicht ons vertelt. In België is doorheen de eeuwen de interactie tussen groen en mens erg groot. Dat merkt u aan Karmel: dat is een groene oase middenin het druk bewoonde Brugse stadscentrum. We zijn hier het verleden gaan ontrafelen en analyseren om zo het heden beter te begrijpen. Het slotklooster ging in een zeker mysterie gehuld toen hier nog nonnen woonden. Zij leefden in cellen en mochten om beurten in de hoge, ommuurde tuin. Dit was hun stukje openheid, vrijheid. Die magie willen we behouden.”

Ondanks dit respect voor het verleden is ingrijpen nodig, aldus de landschapsarchitect.

“Het klinkt tegenstrijdig: we willen meer natuur in de stad, maar gaan toch sommige bomen en planten verwijderen. Dat komt door de klimaatopwarming en de waterproblematiek, die gelaagdheid vereist. Ons onderzoek wijst uit dat die lagen er vroeger ook al waren. Ik heb het dan over bomen, struiken, kruiden, grassen en bloemen, bloembollen en klimplanten. Deze tuin is niet onderhouden, waardoor de bomen de bovenhand namen. Het enige voordeel daaraan is schaduw, goed op hete dagen, zeker in een stad. Maar de CO₂ zit vooral in de bodem, in de humus. In een goed ingerichte tuin, fungeert de bodem als een spons. En dat is de beste manier om aan klimaatbescherming te doen.”

De Karmel-tuin wordt dus een klimaatrobuuste tuin, met wortels in het verleden. Ook voor de stijl van de tuin kijkt Erik De Waele terug.

“Enkele nonnen hadden een tijd gespendeerd in Japan. Bijgevolg stonden er azalea’s en Japanse kerselaars. Die behouden we natuurlijk. Verder bestond de tuin uit twee zones: een langgerekte parkzone en een goed verscholen nutszone met fruitbomen, een kruidtuin, moestuin en waterpartij. Dat voeren we opnieuw in. De toekomstige bewoners kunnen hier dus zelf hun eigen groenten, fruit en kruiden kweken. Goed voor de gezondheid en fijn als ontmoetingsplek.”

Hoe groot uw uitgestrekte privétuin ook is, u hebt er zelf geen werk aan. Een professionele tuinman staat in voor het onderhoud. Hij zorgt ervoor dat het groene achterland er altijd schitterend bijligt, klaar om u te ontvangen voor uw wandeling of activiteit met kinderen, familie en vrienden.

Meer weten?

Download het nu

Karmel magazine.

Wilt u verder wegdromen bij dit prachtige project?  Bekijk dan gerust onze brochure met alle plannen en nog meer informatie.  Heeft u nog verdere vragen?  Contacteer ons gerust.  We helpen u graag verder.

Download het nu

Meer informatie over thuiskomen in het groen?

Aarzel niet om ons te contacteren.
 

Immo Delbeque en Found & Baker zijn verantwoordelijk voor de verkoop van dit project. Laat uw gegevens na via het contactformulier, zodat deze u kunnen contacteren om samen de verschillende opties te bespreken.